Mayová přednese klíčový projev o vztahu s EU po brexitu

22.09.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes ve Florencii přednese napjatě očekávaný projev věnovaný budoucím vztahům Británie a Evropské unie po takzvaném brexitu. Podle dřívějšího oficiálního vyjádření britské vlády zdůrazní zájem svého kabinetu na „hlubokém a zvláštním partnerství s EU“. Zpravodajský server BBC ve čtvrtek uvedl, že premiérka se v projevu vysloví mimo jiné pro dvouleté přechodné období po brexitu.

Podle zpravodajky BBC, která se odvolává na vládní zdroje, Mayová také uvede, že Londýn je ochoten Unii zaplatit během této etapy 20 miliard eur (asi 521,3 miliardy Kč). Jako podmínku Mayová stanoví, že Británie bude mít přístup na jednotný trh a v nějaké formě bude součástí celní unie.

Britský deník The Independent napsal, že proslovu Mayové se nezúčastní nikdo z Evropské komise, ačkoli hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier byl ve čtvrtek v Itálii. S předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ale bude Mayová před svou řečí mluvit po telefonu.

Barnier ve čtvrtek v projevu v italském parlamentu zopakoval, že ohledně klíčových otázek rozluky stále panuje velká nejistota, především pokud jde o práva občanů EU a konečný „rozvodový“ účet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek