Barnier: EU se musí rozhodnout, zda chce přechodné období

26.09.2017
Euroskop, čtk

Ostatních sedmadvacet zemí Evropské unie musí projednat, zda si přejí domluvit s Británií určité přechodné období po jejím odchodu z unie a zda je takový krok vůbec v jejich zájmu. Novinářům to dnes v Bruselu po jednání s ministry sedmadvacítky odpovědnými za evropskou problematiku řekl unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Další kolo vyjednávání mezi britským a unijním týmem začalo v Bruselu včera večer, skončí ve čtvrtek.

Připomněl, že dvouleté přechodné období, o kterém poprvé hovořila britská premiérka Theresa Mayová minulý týden v italské Florencii, není v jeho stávajícím vyjednávacím mandátu obsažené.

Barnier na tiskové konferenci krátce před začátkem dalšího, už čtvrtého jednacího kola podotkl, že podobnou otázku ale mohou už nyní upravovat některá doporučení, která od členských států před jednáním dostal.

„Každé přechodné období bude muset respektovat regulační a finanční rámec jednotného trhu. Mluvíme tak o prodloužení platnosti evropské legislativy po určité konkrétní období,“ upozornil Barnier. Dál by tedy i pro Brity měly platit například pravidla týkající se rozpočtové kázně či nejrůznější unijní regulace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek