Eurobarometr: O zrušení roamingu ví 71 % Evropanů

26.09.2017
Euroskop, čtk

První léto bez roamingových poplatků ukázalo, že Evropané jsou si nových pravidel vědomi a začínají své návyky při cestě do jiné země Unie měnit. Podle dnes zveřejněného bleskového průzkumu Eurobarometru si velká většina Evropanů nových výhod cení.

Díky novým předpisům EU ohledně roamingu, které začaly platit 15. června 2017, nemusí spotřebitelé platit dodatečné poplatky za používání telefonu při zahraničních cestách po EU. Podle výsledků bleskového průzkumu Eurobarometru o změnách ví 71 % Evropanů a 72 % si myslí, že z toho budou mít oni nebo jejich známí prospěch. Lidé, kteří vycestovali do zahraničí po 15. červnu, vědí o nových pravidlech v 86 % případů.

Průzkum Eurobarometru je k dispozici zde.

Lidé na cestách začínají měnit své návyky

Podíl cestujících, kteří mobilní přenos dat v zahraničí nikdy nepoužívají, se po 15. červnu 2017 ve srovnání s předchozími měsíci snížil o polovinu (ze 42 % na 21 %). Počet těch, kdo při roamingu používají mobilní přenos dat stejně často jako doma, po 15. červnu vzrostl z 15 % na 31 %

Obecně platí, že omezené používání mobilních telefonů v zahraničí se snižuje – telefon v zahraničí vypnulo méně cestujících (12 % ve srovnání s 20 % před 15. červnem). Nicméně 60 % lidí omezilo při cestě do jiné země EU používání telefonu i po 15. červnu 2017.

Několik mobilních operátorů hlásilo významné zvýšení počtu datových přenosů od zahraničních turistů oproti roku 2016 (často 3 až 6krát, v některých případech i vícekrát). I když část tohoto navýšení odráží obecný meziroční růst objemu dat na domácím trhu, podstatnou část lze přičíst novým roamingovým pravidlům. Mírně vzrostl i počet roamingových hovorů. Mobilní operátoři v turistických oblastech proto chtějí do svých sítí výrazně investovat, aby tak využili zvýšenou poptávku po mobilních službách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek