Tusk: Jednání o brexitu se nemohou posunout do další fáze

27.09.2017
Euroskop, čtk

V jednáních o odchodu Velké Británie z Evropské unie ještě nebylo dosaženo dostatečného pokroku, aby se mohly posunout do další fáze jednání o vzájemných vztazích, včetně obchodu. Uvedl to předseda Evropské rady Donald Tusk po úterní schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýně. Současně uvítal nový konstruktivní a realistický tón v přístupu britské vlády.

„O našich budoucích vztazích s Velkou Británií budeme diskutovat, jakmile bude dosaženo takzvaného dostatečného pokroku,“ řekl Tusk. „Tvrdě pracujeme. Ale pokud se mě zeptáte, tak bych řekl, že ještě není dostatečný pokrok. Ale budeme na tom pracovat,“ dodal.

Británie chce posunout jednání od vypořádání rozpočtových závazků spolu s blokem otázek o budoucím postavení občanů EU žijících na ostrovech k diskusi o budoucích obchodních vztazích.

„Tím, že budeme kreativní v přístupu k těmto otázkám, budeme schopni najít řešení, která budou fungovat jak pro zbývající sedmadvacítku (států v EU), tak i pro Spojené království, a udrží spolupráci a partnerství mezi Spojeným královstvím a EU,“ řekla Mayová Tuskovi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek