Macron: Země EU, které chtějí dělat víc, nesmí nikdo zdržovat

27.09.2017
Euroskop, čtk

K vytvoření vícerychlostní Evropy vyzval v úterý ve svém projevu na pařížské univerzitě Sorbonně francouzský prezident Emmanuel Macron. Členské země Evropské unie by podle jeho představ měly prohloubit spolupráci v zahraniční a migrační politice, bezpečnosti i obraně. Země platící společnou měnou euro by měly mít společný rozpočet a společného ministra financí, řekl rovněž Macron.

Evropská unie je v současnosti „příliš slabá, příliš pomalá a příliš nevýkonná“, řekl Macron, který navrhl řadu konkrétních opatření, jak ji reformovat. Ve zvládání migrace by podle jeho představ měl pomáhat evropský azylový úřad, v boji proti terorismu a kriminalitě evropská prokuratura, obranu EU by měly posílit společné intervenční síly, společný obranný rozpočet a společná doktrína. K posílení evropského ducha by dopomoci dvě desítky nových evropských univerzit.

V hospodářské oblasti Macron vyzval ke zdanění finančních transakcí na úrovni Evropské unie a žádal také účinnější ekologický boj pomocí spravedlivé uhlíkové daně, která by se dotkla i výrobců ze zemí mimo EU. Země eurozóny by měly mít společný rozpočet a společného ministra financí.

Méně eurokomisařů a více rychlostí integrace

Reformovat by chtěl francouzský prezident i evropské instituce. Evropská komise by měla mít podle jeho představ patnáct členů místo současných osmadvaceti. Polovinu Evropského parlamentu by chtěl volit z mezinárodních kandidátek.

Ve svém projevu Macron hovořil o „vícerychlostní Evropě“. Země, které nemají zájem se podílet na spolupráci v některých oblastech, nemají podle něj právo zdržovat ostatní. V reformované EU bude mít podle něj opět své místo i Británie, která se loni rozhodla blok opustit.

Francouzský prezident vybídl rovněž ke vzniku agentury pro inovace, která by podporovala rozvoj v elektronice a přitahovala talenty v oboru. Vyslovil se pro boj proti sociálnímu dumpingu v EU, a to i směrnicí o vyslaných pracovnících, přál by si také spustit diskusi o stanovení evropské minimální mzdy a úrovni sociálních dávek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek