Reforma zemědělských financí EU zřejmě neproběhne do roku 2014

14.07.2005

Zemědělská politika britského předsednictví je tvrdě kritizována ze strany Evropského parlamentu i Evropské komise.

Reforma zemědělských evropských dotací se podle britské ministryně zemědělství Margaret Beckettové nedá očekávat dříve než v roce 2014. Její názor se tak velmi liší od ideje britského premiéra Blaira, který by s reformou farmářských dotací začal okamžitě. Nové dotace by se podle něj měly objevit již v návrhu rozpočtu pro období 2007-2013.

Blair argumentuje tím, že současné pojetí zemědělských dotací sedmkrát překračuje jejich potřebné množství. Tyto podle přebytečné prostředky by podle něj měly být raději použity na podporu výzkumu a rozvoje, podporu vzdělání nebo inovací. Britský premiér ovšem dosud žádné konkrétní plány změny.

Když Becketová tento týden vystoupila v Evropském parlamentu, aby předložila plán britského předsednictví EU, byla opětovně vyzvána k uveřejnění reformy zemědělských financí. Po její negativní odpovědi někteří zástupci zemědělského výboru evropského parlamentu na protest opustili jednací sál.

„Reakce na její projev byla pochopitelně nepřátelská. Zemědělský výbor kladl specifické otázky, ale ministryně na ně neměla rozumnou odpověď“, uvedla irská demokratka Mairead McGuinessová, která jednací sál jako jedna z mála neopustilá. Podle parlamentních zdrojů bylo chování členů zemědělského výboru „extrémně neobvyklé“.

Podle McGuinessové je nyní důležité, aby britské předsednictví na budoucí zemědělské politice pracovalo společně s Evropským parlamentem a určité řešení bylo přijato v následujících šesti měsících.

V minulém týdnu již kritizovala britské předsednictví za chybějící vyřešení zemědělské otázky evropská komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaiteová.

Sdílet tento příspěvek