Europoslanci chtějí zintenzivnit boj proti kyberkriminalitě

04.10.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament varuje před současným vzestupem kybernetické kriminality a vyzývá k navýšení veřejných i soukromých investic k vybudování bezpečnějšího prostředí na internetu. Uvádí to usnesení, které v úterý přijali europoslanci na svém plenárním zasedání ve Štrasburku.

Podle evropských zákonodárců by se boj proti kyberkriminalitě měl zaměřit především na ochranu a posílení bezpečnosti počítačové infrastruktury než na zavádění represivních opatření. Usnesení se neomezuje jen na unijní prostor, ale v rámci celosvětového boje proti kyberkriminalitě vyzývá EU ke spolupráci s třetími zeměmi.

Zajímavý je odstavec, ve kterém europoslanci uznávají bezpečnostní význam uživatelského šifrování dat. Proto také evropský zákonodárný sbor chce, aby členské státy poskytovatelům šifrování neukládali žádné povinnosti, které by vedly k oslabení jejich systému a služeb. Jako nevhodný příklad případného postupu vlád poslanci zmínili záměrné vytváření takzvaných zadních vrátek v programech, která by umožnila zabezpečení překonávat.

Dokument řeší i šikanu či obtěžování na internetu

Usnesení se vedle kybernetických útoků věnuje i šikanování či sexuálnímu obtěžování na internetu, především pak dětí. V této souvislosti europoslanci vybídli evropský policejní úřad Europol, aby zřídil anonymní systém oznamování z takzvaných skrytých či utajených sítí, aby mohli uživatelé hlásit příslušným orgánům protiprávní obsah včetně sexuálního zneužívání dětí.

„Pokulháváme v oblasti právní i technologické. Chybí nám vzdělaní odborníci i jasná pravidla, nemáme společnou právní definici kybernetických trestných činů, nespolupracujeme při předávání informací přes hranice, problém mají příslušné orgány s přístupem k relevantním informacím, k získávání důkazů,“ uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek