Mayová: Dosáhneme dohody o brexitu dobré pro Británii i EU

05.10.2017
Euroskop, čtk

Pokud přistoupíme k rozhovorům o brexitu ve správném duchu spolupráce a přátelství, dosáhneme dohody, která bude dobrá pro Británii i pro Evropskou unii. V projevu na závěr výroční konferenci své Konzervativní strany to ve středu řekla britská premiérka Theresa Mayová. Spolustraníkům se zároveň omluvila za výsledek červnových předčasných voleb, po kterých konzervativci ztratili absolutní většinu v parlamentu.

„Lidé rozhodli. My se řídíme jejich instrukcemi. Opustíme Evropskou unii v březnu 2019,“ řekla Mayová. S Evropskou unií podle ní Británie bude mít nové zvláštní partnerství. Premiérka vyslovila pochopení pro ty, kteří jsou ze současného stavu jednání frustrovaní, vyjádřila ale naději, že se podaří dosáhnout dohody výhodné pro obě strany. „Je v hlubokém zájmu nás všech, aby jednání uspěla,“ dodala s tím, že vláda je ale připravena i na variantu, že k dohodě s Bruselem nedojde.

„Jste tu vítáni,“ řekla premiérka na adresu občanů Evropské unie, kteří žijí v Británii. „Chceme, abyste zůstali,“ dodala. Otázka budoucích práv občanů EU v Británii a Britů v zemích evropské sedmadvacítky je jednou ze zásadních sporných témat při jednáních o brexitu.

Mayová se členům své strany omluvila za volební debakl v červnových předčasných parlamentních volbách. Kampaň před hlasováním se podle ní příliš řídila podle předem stanoveného scénáře a byla příliš zaměřená na osobu předsedkyně vlády.

Mayová se věnovala i řadě domácích témat včetně rozvoje bytové výstavby, zastropování výše účtů domácností za energie či řešení dluhů za vysokoškolská studia. Svůj projev zakončila výzvou vlastním ministrům, aby se „dali dohromady“ a zaměřili se na „každodenní životy obyčejných pracujících lidí“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek