EU není obětní beránek, řeklo sedm prezidentů

15.07.2005

Sedm evropských prezidentů se postavilo za principy Evropské unie a vyzvalo ji, aby se podívala čelem k budoucnosti.

Hlavy sedmi členských států Evropské unie se shodly na tom, že unie byla v minulosti příliš často obětním beránkem přineseným na oltář těmi, kdo chtěli pod unijní záštitou vyřešit své domácí problémy. Prezidenti Rakouska, Finska, Německa, Itálie, Lotyšska, Polska a Portugalska vyzvali ve společném dopise k tomu, aby unie přehodnotila své finanční priority a zkontrolovala, jakým způsobem se utrácejí peníze členských zemí.

Jejich slova jako by byla reakcí na nedávný apel britského premiéra Tonyho Blaira směrem k unii. Blair se vyslovil pro redukci výdajů na společnou zemědělskou politiku a prosazuje směřování investic spíše do výzkumu a vzdělání.

Ačkoli zemědělství přímo nezmínili, hovořili prezidenti ve svém dopise o podobných prioritách jako britský předseda vlády. „Evropa se musí připravit na budoucnost. Musíme investovat do oblastí komunikace, inovací, výzkumu a vzdělání,“ stojí v dokumentu.

Představitelé sedmičky unijních zemí, z nichž většina má podle ústav svých států spíše reprezentativní než výkonné pravomoci, se shodli i na tom, že proces rozšiřování EU musí dále pokračovat a unie je povinna dodržet slovo dané adeptům před jejími branami.

Postavili se také plnou vahou za princip volného trhu, který nazvali jedinou možnou cestou k udržitelnému rozvoji evropských zemí. „Evropský model má nepostradatelný sociální prvek. Na ten si ale musí také vydělat,“ píše se v listu.

Sdílet tento příspěvek