Ministři financí EU dohodli řešení sporů kolem dvojího zdanění

11.10.2017
Euroskop, čtk

Ministři financí členských zemí Evropské unie se na úterním zasedání dohodli na novém, rychlejším a efektivnějším systému řešení sporů týkajících se dvojího zdanění. Ministři si od nového systému slibují, že podpoří investice, protože vytvoří příznivější daňové prostředí a sníží náklady na podnikání. Uvedl to ministr financí Estonska Toomas Toniste. Estonsko je nyní předsednickou zemí.

Problém s dvojím zdaněním vzniká ve chvíli, kdy si dvě nebo více zemí nárokují právo zdanit stejný příjem firmy nebo fyzické osoby. To může být například v důsledku asymetrie národních předpisů nebo kvůli různé interpretaci dvoustranných daňových dohod o stanovení převodní ceny.

V současnosti je podle odhadů Evropské komise v EU zhruba 900 sporů týkajících se dvojího zdanění v celkové částce 10,5 miliardy eur (271,7 miliardy Kč).

Nový systém stanovuje lhůty pro řešení sporů

Mechanismus řešení sporů má být nově povinný a závazný a stanovuje přesné lhůty, ve kterých musí být dosaženo dohody. Nová směrnice umožňuje daňovému poplatníkovi zahájit proces dosažení vzájemné dohody, v rámci kterého musí být spor vyřešen do dvou let.

Pokud se to nezdaří, bude zahájeno arbitrážní řízení s přesně stanovenou lhůtou pro vyřešení sporu. Pro arbitrážní řízení bude jmenována poradní komise, která bude mít tři až pět členů. Ta vydá svůj názor ohledně odstranění dvojího zdanění ve sporném případě. Tento názor bude pro členské státy, kterých se spor bude týkat, závazný, pokud se nedohodnou na alternativním řešení.

Jednotlivé státy musejí začlenit směrnici do svého národního práva do června 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek