Rakousko podá u soudu EU žalobu na německé mýtné

12.10.2017
Euroskop, čtk

Rakousko podá u Soudního dvora Evropské unie žalobu kvůli plánovanému zavedení mýtného pro osobní automobily v Německu. Oznámil to dnes rakouský ministr dopravy Jörg Leichtfried. Plánované mýtné má podle něj diskriminační charakter. Právní analýza vypracovaná pro rakouskou vládu podle ministra dává žalobě dobré šance na úspěch, uvedla agentura DPA.

Dálniční poplatky pro osobní auta budou v Německu fakticky platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

Dálniční poplatky pro osobní auta schválil německý parlament letos v březnu, vybírat by se měly od roku 2019. Evropská komise se v květnu rozhodla ukončit řízení, které s Německem kvůli plánu na dálniční mýtné pro osobní auta vedla od roku 2015. Německo podle Komise přijalo potřebné změny pravidel, a odstranilo tak možnou diskriminaci na základě národnosti.

Žalobu kvůli německému mýtnému dříve zvažovala i Česká republika. S ohledem na květnové rozhodnutí Evropské komise ale ministr dopravy Dan Ťok doporučil kabinetu, aby Česko žalobu nepodávalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek