Barnier: Další kolo jednání o brexitu nepřineslo zásadní posun

12.10.2017
Euroskop, čtk

Další kolo vyjednávání o podobě britského odchodu z Evropské unie nepřineslo zásadní posun, řekl dnes novinářům unijní vyjednavač Michel Barnier. Nebude prý tedy moci příští týden na summitu navrhnout šéfům 27 ostatních unijních zemí, aby posunuli jednání do jejich druhé fáze, tedy k rozhovorům o budoucí podobě vzájemných vztahů, včetně obchodních. Britský vyjednavač David Davis ale právě v takový vývoj na summitu příští týden doufá; podle něj tedy bude možné začít vyjednávat i o dvouletém přechodném období, o něž má Británie zájem.

„Samozřejmě, že bychom chtěli, aby umožnili Michelovi vyjednávání rozšířit. Je na nich, zda tak učiní. Myslím, že je v zájmu Evropy i Spojeného království, aby to udělali,“ prohlásil Davis.

Barnier ale podobnou věc premiérům a prezidentům ostatních 27 států nenavrhne. Řídí se totiž stávajícím mandátem, podle kterého musí nejprve nastat „dostatečný pokrok“ v otázkách souvisejících se podobnou samotného britského odchodu před tím, než bude možné začít vyjednávat o budoucnosti.

Nejsložitější je otázka finančního vyrovnání

Ze tří klíčových témat této první fáze rozhovorů je zřejmě nejkomplikovanější otázka finančního vyrovnání. Barnier dnes v této souvislosti dokonce poznamenal, že rozhovory se ocitly ve „slepé uličce“ a slova premiérky Theresy Mayové z Florencie o tom, že země uznává své finanční závazky, zatím nenašla svůj odraz ve vyjednávacích postojích britské strany. Podle Davise ale jistotu v těchto otázkách mohou přinést právě až rozhovory o budoucnosti.

Přesto po Mayové florentském projevu podle Barniera dostaly rozhovory novou dynamiku. „Věřím, že s politickou vůlí bude možné dostatečného pokroku dosáhnout v příštích dvou měsících,“ řekl. Rozhovory o budoucnosti by tak mohl odstartovat summit EU v prosinci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek