Německo a Dánsko o prodlouží hraniční kontroly o 6 měsíců

13.10.2017
Euroskop, čtk

Německá vláda rozhodla, že prodlouží pohraniční kontroly o dalších šest měsíců. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ve čtvrtečním písemném prohlášení uvedl, že úřady budou pokračovat v kontrolách na hranici Německa s Rakouskem a také u leteckých spojů z Řecka. Pohraniční kontroly prodlužuje o další půlrok také Dánsko.

Podle německého ministra vnitra de Maiziéra budou kontroly nadále prováděny vzhledem ke „značnému rozsahu nelegální migrace“ a k problematické bezpečnostní situaci v Evropě po několika teroristických útocích v posledních letech.

Dánská vláda podle agentury Ritzau oznámila Evropské komisi, že také Dánsko bude pokračovat v hraničních kontrolách dalšího půl roku. Důvodem je vážná hrozba teroristických útoků, sdělila Kodaň. Kontroly jsou prováděny u automobilů, autobusů a vlaků na hranici mezi Německem a Dánskem a také na trajektech v dánských přístavech Gedser a Rödby.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i Rakousko, Švédsko, Dánsko a Norsko, se v rámci takzvaného schengenského prostoru volného pohybu uskutečňují na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek