Mayová a Juncker: Jednání o brexitu je nutné urychlit

17.10.2017
Euroskop, čtk

Vyjednávání o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie by se mělo v nejbližších měsících urychlit. Při pracovní večeři v Bruselu se na tom v pondělí shodli britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ve společném prohlášení uvedli, že jejich beseda byla „přátelská a konstruktivní“.

Mayová a Juncker „posoudili pokrok, kterého se zatím podařilo dosáhnout v jednání o článku 50, a shodli se na tom, že toto úsilí je v nadcházejících měsících třeba zvýšit,“ uvádí se v prohlášení. Článek 50 Lisabonské smlouvy popisuje proceduru, která má být spuštěna v případě zájmu kteréhokoli člena Evropskou unii opustit.

Schůzka Mayové s Junckerem se uskutečnila krátce po varování vyjednávače EU Michela Barniera, že v jednání o brexitu zatím nebylo dosaženo dostatečného pokroku. Za důvod „blokády“ Barnier označil finanční otázky. Barnier se pondělní večeře v Bruselu zúčastnil, stejně jako britský vyjednávač David Davis.

V prohlášení z pondělního jednání se rovněž uvádí, že Mayová a Juncker si „obsáhle“ vyměnili názory na problémy, kterým nyní čelí Evropa a svět. Řadí mezi ně potřebu zachovat íránský jaderný program zpochybněný americkou vládou a rovněž bezpečnost evropských občanů ohrožovaných terorismem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek