Chmelař: ČR podpoří snahu Slovenska získat agenturu EMA

18.10.2017
Euroskop, čtk

Česko je odhodláno příští měsíc podpořit slovenskou snahu, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) kvůli brexitu byla přestěhována z Londýna do Bratislavy. ČR tak bude podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře hlasovat i přes to, že případné bratislavské vítězství by fakticky znamenalo konec ambicím Prahy hostit druhou ze stěhovaných agentur, menší Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

„Pro nás je důležité to, aby ta agentura byla umístěna v některém novém členském státě, ideálně na Slovensku nebo v České republice. My do velké míry respektujeme to, že Slovensko nemá žádnou agenturu. A v tomhle smyslu jsme samozřejmě schopni altruisticky uznat, že Slovensko má určitým způsobem větší právo na agenturu,“ odmítl Chmelař, že by se v případě agentur jednalo o „bratrovražedný boj“.

Český státní tajemník po úterním prvním politickém jednání zástupců členských zemí o tomto tématu podotkl, že při diskusích byl kladen důraz na rovnovážné rozdělení agentur mezi „východ a západ“ EU. Pro ČR i Slovensko by to mohlo být výhodou.

O agenturách se bude hlasovat 20. listopadu

O sídlo EMA má zájem kromě Bratislavy dalších 18 metropolí. Čtyři města – Vídeň, Brusel, Dublin a Varšava – mají ambice hostit sídla obou úřadů, EBA i EMA. Německo pak nabízí Frankfurt nad Mohanem bankovnímu úřadu a Bonn lékové agentuře. Praha se o sídlo EBA uchází společně s Vídní, Bruselem, Paříží, Frankfurtem, Dublinem, Lucemburkem a Varšavou.

Na ministerském jednání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC) se o věci má hlasovat 20. listopadu. Jako o první se bude rozhodovat právě o významnější agentuře pro léčivé přípravky EMA. Pokud Bratislava nevyhraje a EMA bude přesunuta do některé ze „starých“ členských zemí, mohlo by to naopak zvýšit české šance na zisk bankovního orgánu. V případě bratislavského vítězství ale bude Praha podle Chmelaře zvažovat, zda to není i z českého pohledu dostatečná výhra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek