Tajani: Británie nabízí EU v rámci rozvodového účtu jen drobné

18.10.2017
Euroskop, čtk

Dvacet miliard eur (téměř 515 miliard Kč), které Británie nabízí Evropské unii v rámci finančního vyrovnání kvůli brexitu, jsou jen drobné. V rozhovoru s BBC to v úterý řekl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Vládu v Londýně obvinil, že v otázce „rozvodového účtu“ s EU není realistická. Faktura za brexit by se podle něj měla pohybovat kolem 50 až 60 miliard eur (téměř 1,3 bilionu až 1,5 bilionu Kč).

Podle agentury AFP je to poprvé, co vysoký unijní představitel potvrdil dosud neoficiální výši částky za rozluku. Média hovořila o částce kolem 60 až 100 miliard eur.

Brusel trvá na tom, aby Británie před odchodem z Unie uhradila své finanční závazky. Londýn požadavky považuje za přehnané a platit zatím odmítá. Podle nedávného vyjádření mluvčího britské vlády bude chtít premiérka Theresa Mayová se svými evropskými kolegy o sporu kolem financí mluvit na nadcházejícím unijním summitu.

Za pomalý pokrok ve vyjednáváních o odchodu Británie z EU podle Tajaniho může rozkol v britské vládě. Ten se naplno projevil v úterý, když ministryně vnitra Amber Ruddová označila v parlamentu za nemyslitelné, aby Británie opustila EU bez dohody o podmínkách rozchodu. Ministr pro brexit David Davis naproti tomu řekl, že i to je jedna z možností a že je třeba na ni pamatovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek