Summit EU se bude věnovat migraci, digitalizaci či obraně

19.10.2017
Euroskop, čtk

Migraci, digitální Evropu, obrannou spolupráci a některé aktuální mezinárodní otázky budou dnes mít na stole premiéři a prezidenti zemí Evropské unie. U večeře by se pak měli bavit o vzájemných vztazích mezi EU a Tureckem a vyslechnout si pohled britské premiérky Theresy Mayové na vyjednávání o odchodu její země z bloku.

V migrační problematice se bude vrcholná schůzka soustředit především na různé aspekty spolupráce s třetími zeměmi, například africkými státy původu migrantů. Unie potřebuje více naplnit fond, který při svých snahách v této oblasti využívá.

Tématem digitalizace Evropy naváží šéfové států a vlád zemí EU na několik týdnu starou neformální schůzku v Tallinnu. Diskuse o bezpečnosti a obraně bude zase pokračováním procesu, který v prosinci povede ke spuštění takzvané trvalé a strukturované spolupráce v této oblasti.

Jednat se bude i o brexitu, Turecku či Koreji

V zahraničí politice se summit v závěrech nejspíš nepřímo vysloví k americkému odmítání jaderné dohody s Íránem, když dá najevo, že EU tento dokument nadále plně podporuje. Závěry zmíní také unijní postoj k napětí na Korejském poloostrově.

Při večeři pak britská premiérka Mayová využije příležitosti a své partnery osloví v souvislosti s brexitem. U páteční diskuse ostatních o stejném tématu už totiž nebude. U večeře se také budou probírat vztahy s Tureckem, oficiálně stále kandidátem na členství v EU. Obě strany se ale, přes jasnou vzájemnou závislost třeba v migrační krizi, stále ostřeji kritizují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek