Mayová přišla s dalším ujištěním ohledně práv občanů EU

19.10.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová slíbí občanům Evropské unie žijícím v Británii, že po odchodu země z bloku budou moci zůstat a že celý proces bude tak jednoduchý, jak jen to půjde. Na 100.000 unijních občanů, kteří odebírají vládní e-mailové novinky týkající se této problematiky, dostane od Mayové zprávu, v níž je předsedkyně vlády mimo jiné ujistí, že je nechce používat jako páku na Brusel. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Mayová příslušný text zveřejní na svém facebooku. Konzervativní premiérka dnes míří do Bruselu na summit EU.

Lidé, kteří mají v Británii nyní trvalý pobyt, jej budou moci podle Mayové snadno „směnit“ za takzvaný status usedlíka. Předsedkyně vlády v e-mailu rovněž uvede, že Londýn a Brusel mají dohodu o právech asi tří milionů občanů EU v Británii „na dosah ruky“. Podle ní vznikne skupina složená z expertů na technologie a právo a občanů EU žijících v Británii, jejímž úkolem bude zajistit, aby celý proces postupoval hladce.

Otázka budoucích práv občanů EU v Británii a Britů v zemích evropské sedmadvacítky je jedním ze zásadních sporných témat při jednáních o brexitu. Brusel chce zajistit, aby unijní občané žijící v Británii měli po brexitu v Británii stejná práva, jakým se těší nyní.

Mayová dnes míří do Bruselu na summit EU. Zástupci členských států si na pracovní večeři vyslechnou její názor na vyjednávání o odchodu Británie z bloku, žádná diskuse se ale neočekává. Unie dala podle britského tisku jasně najevo, že jediným partnerem pro rozhovory o brexitu je hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek