Madrid v sobotu zahájí kroky k omezení autonomie Katalánska

19.10.2017
Euroskop, čtk

Španělská vláda dnes v reakci na dopis katalánského premiéra Carlese Puigdemonta uvedla, že v sobotu zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, a to na základě článku 155 španělské ústavy. Ten umožňuje Madridu po schválení Senátem převzít kontrolu nad autonomním regionem Španělska, pokud správa regionu porušuje španělskou ústavu.

Převzetí autonomie musí schválit absolutní většinou Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem zvrátit.

Vláda dnes v prohlášení odpověděla na dopis katalánského premiéra, který pohrozil vyhlášením nezávislosti Katalánska v případě, že Madrid bude pokračovat v „represích“ vůči tomuto autonomnímu regionu a bude bránit dialogu.

V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne, kteří jsou viněni ze vzpoury. Té se měli Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek