Tajani: Nikdo v Evropě nebude akceptovat nezávislé Katalánsko

19.10.2017
Euroskop, čtk

Katalánská vláda by neměla vyhlašovat nezávislost, protože nikdo v Evropě nezávislost tohoto španělského autonomního regionu akceptovat nebude. Prohlásil to v rozhovoru pro španělský rozhlas šéf Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani, který je nyní na návštěvě ve španělském městě Oviedo. Tajani zopakoval i názor evropských unijních představitelů, že nynější spor Madridu s Barcelonou je španělský, nikoli unijní problém.

„Bylo by lepší, kdyby katalánská vláda nezávislost nevyhlašovala, protože nikdo s ní (v Evropě) nesouhlasí,“ řekl dnes předseda EP Tajani. Dodal, že nezávislost Katalánska nikdo v Evropě akceptovat nebude a nikdo nebude v této věci stát po boku Katalánska. Zopakoval dřívější prohlášení některých unijních představitelů, že jde o „španělský problém, nikoli problém EU“.

O tom, že EU nebude dělat prostředníka v katalánské krizi, hovořil tento týden například i komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Také podle něj si problém musí vyřešit Madrid a Barcelona samy.

Tajani se ke Katalánsku vyjádřil v severošpanělském městě Oviedo, kde se má v pátek zúčastnit předávání Ceny princezny asturské. Tu v jedné z kategorií (za svornost) letos dostane EU a kromě Tajaniho ji má z rukou španělského krále převzít předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek