Průzkum: Polovina lidí očekává krizi, třetina radikální proměnu EU

20.10.2017
Euroskop, čtk

Více než polovina Čechů vidí jako reálnou možnost příchodu krize Evropské unie a západní civilizace. Podle 32 procent se EU i Západ radikálně promění, ale až v příštích desetiletích. Desetina lidí míní, že Evropa má dostatečné ochranné mechanismy. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro investiční konferenci Vyšehradské fórum mezi tisícovkou respondentů.

S vyšším věkem jsou podle průzkumu obavy u lidí častější a klesají počty lidí důvěřujících v ochranné mechanismy západní civilizace. Nejpesimističtější jsou lidé od 45 do 55 let, z nichž 71 procent považuje krizi jako reálnou hrozbu. Více optimismu mají lidé od 18 do 45 let. Krizi jako brzkou realitu si z nich připouští necelá polovina.

Dvě třetiny populace se obávají, že jedním z důvodů krize bude imigrace z afrických a muslimských zemí. Méně než polovina, 45 procent oslovených, se obává zadlužení, měnové krize a politické nestability. Pouze dvě procenta věří, že žádný problém nemůže způsobit kolaps EU a západní společnosti, ani jejich zásadní proměnu.

Podle poloviny lidí se politici z poslední krize nepoučili

Téměř třetina lidí se podle průzkumu obává poklesu hodnoty peněz. Naopak 43 procent lidí se o své úspory zatím nebojí. Obavy častěji uvádějí lidé, kteří si spoří a ti, kteří si spoří vyšší částky. Čtvrtina lidí žádné obavy nemá a nemyslí si, že by tato situace mohla nastat.

Více než polovina respondentů se domnívá, že se politici nepoučili z poslední krize a opakují stejné chyby. Třetina věří, že se politici snaží krizi předcházet, ale ve skutečnosti jen udržují současný systém v chodu. Jen šest procent oslovených si myslí, že se politici už z chyb poučili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek