Ministři zemí EU dnes projednají směrnici o vysílání pracovníků

23.10.2017
Euroskop, čtk

Dlouhé jednání o novele směrnice o vysílání pracovníků dnes očekává evropská komisařka pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenová na jednání příslušných ministrů unijních zemí v Lucembursku. Je ale přesvědčena, že nyní se zemím podaří s věcí po měsících neúspěšných jednání pohnout kupředu.

„Jsem si jista, že dnes budeme moci dosáhnout pokroku. A jsem připravena zůstat, jak dlouho to bude potřeba, i kdyby to mělo být celou noc,“ prohlásila Thyssenová.

Věc je podle ní důležitá, neboť souvisí se spravedlností na pracovním trhu. „Jsem pro volný pohyb, ale musí být organizovaný spravedlivě. Proto jsou potřeba jasná a prosaditelná pravidla,“ řekla novinářům při příchodu.

Ministr práce předsednického Estonska Jevgenij Ossinovski při příchodu poznamenal, že předsednictví udělalo „neuvěřitelný kus práce“ ve snaze sblížit postoje zemí k návrhu novely, na který tlačí především Francie. „Jasně dnes existuje možnost najít dohodu v této věci, která na jedné straně bude garantovat volný pohyb služeb a na druhé zajistí práva zaměstnanců,“ poznamenal.

Česká republika, ale také řada dalších zemí, má za klíčovou otázku, jak se novela směrnice dotkne otázky automobilové dopravy. Česko a další státy by nejraději viděly, kdyby byla tato otázka ze směrnice vyňata a upravena v rámci chystaného silničního balíčku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek