Vrcholní politici Slovenska se přihlásili k jádru EU a NATO

24.10.2017
Euroskop, čtk

Slovenský prezident, premiér a šéf parlamentu v pondělí ve společném prohlášení potvrdili proevropské a proatlantické směřování své země. Přihlásili se také k jádru EU. Vrcholní politici Slovenska to řekli novinářům po společné schůzce.

„Jednoznačné pokračování v proevropské a proatlantické orientaci je strategickým zájmem Slovenské republiky. Členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci představuje základní rámec bezpečnosti, stability a prosperity našeho státu. EU je pro Slovensko a jeho občany životním a hodnotovým prostorem, který nemá alternativu,“ řekl premiér Robert Fico po jednání s prezidentem Andrejem Kiskou a předsedou parlamentu Andrejem Dankem. Schůzky se zúčastnil také místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič.

Fico také řekl, že Slovensko se ve středoevropském regionu stává jakýmsi proevropským ostrovem. Nepřímo tím reagoval na výsledek víkendových voleb do české sněmovny, který podle některých analytiků znamenal oslabení tradičních prounijních stran.

Slovensko podpoří užší spolupráci eurozóny

„Z pohledu Slovenska upřednostňujeme společný postup všech členských zemí unie. Tento způsob chceme prosazovat společně s našimi sousedy a s našimi dalšími partnery. Zároveň jsme ovšem připraveni v případě, že když bude skupina zemí postupovat v jistých oblastech rychleji, být součástí takového jádra,“ řekl Fico.

Podle premiéra nejvyšší politici země budou podporovat prohlubování spolupráce v eurozóně, jejímž členem je i Slovensko, či usilovat o nediskriminaci občanů a spotřebitelů v celé EU. Rovněž se přihlásili k navyšování výdajů Slovenska na obranu a na modernizaci ozbrojených sil v souladu se standardy NATO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek