Slovensko chce silnou politiku soudržnosti v EU i po roce 2020

24.10.2017
Euroskop, čtk

Slovensko bude prosazovat zachování silné politiky soudržnosti v rámci EU jako jejího hlavního nástroje na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti, byť by uvítalo změnu stávajících pravidel. V návrhu slovenské pozice to uvedl úřad místopředsedy vlády pro investice a informatizaci, který na Slovensku kromě jiného dohlíží na čerpání peněz z evropských fondů.

V EU se rozbíhá debata o podobě unijních fondů na období po roce 2020, kdy skončí stávající sedmiletý rozpočtový rámec. Konečné rozhodnutí patrně ovlivní i vystoupení Británie z nynější evropské osmadvacítky, což se odrazí v objemu dostupných peněz.

„Politika soudržnosti nemůže být vnímána jako ‚nouzová‘ politika, na jejíž úkor mají být financovány krizové situace spojené s novými výzvami EU,“ uvedl ve zveřejněném dokumentu úřad místopředsedy slovenské vlády Petera Pellegriniho.

Z fondů by podle Slovenska mohly čerpat všechny regiony

Bratislava podporuje myšlenku, aby finanční podporu mohly čerpat všechny regiony EU, byť méně rozvinuté regiony by měly být podporovány výrazněji. Kromě ekonomické síly regionů by se podle představ Slovenska mohly zohlednit i další ukazatele, jako například míra nezaměstnanosti. Kromě toho je Slovensko pro stanovení menšího počtu priorit v rámci finanční podpory.

Většinu veřejných investic Slovensko v uplynulých letech financovalo díky příspěvkům z evropských fondů. Země již například prakticky rozdělila evropské peníze vyčleněné na budování dopravní infrastruktury do roku 2020. Unijní fondy pomohly zlepšit ekonomickou situaci Slovenska, které z hlediska hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele dosahuje 77 procent průměru EU, zatímco před vstupem země do unie v roce 2004 to bylo jen 55 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek