Europoslanci schválili zrychlení boje proti psychoaktivním drogám

25.10.2017
Euroskop, čtk

Nové psychoaktivní látky by mělo být do budoucna v Evropské unii možné mnohem rychleji prozkoumat a případně zakázat a stáhnout z trhu. Poslanci Evropského parlamentu na svém úterním plenárním zasedání ve Štrasburku schválili příslušný legislativní návrh. Drogové náhražky, takzvané legal highs, mají často stejný účinek jako nelegální tvrdé drogy heroin, kokain či pervitin.

Nové psychoaktivní látky se často šíří po Evropě legálně, v mnoha případech se prodávají například jako směs bylinek či koupelová sůl. Jejich distributoři dosud využívali složitosti a zdlouhavosti procesu, který vede k jejich prozkoumání a zákazu. Právě tento proces by měl být na základě schváleného dokumentu výrazně zkrácen.

Členské státy EU by měly mít napříště na realizaci doporučení EU k zákazu psychoaktivních látek jen šest měsíců místo dvanácti. Posílit by se měla také role Europolu v boji proti novým drogám a jejich distributorům.

„Členské země musí rychle odhalovat tyto nové látky, vyměňovat si informace, spolupracovat s Europolem i s Evropskou agenturou pro drogy,“ vysvětlila přínos schváleného nařízení česká europoslankyně Michaela Šojdrová. „To nařízení dává také konkrétní zkrácené lhůty, aby součinnost členských států v boji proti prodeji a vývoji těchto drog byla rychlejší, účinnější,“ dodala v rozhovoru poskytnutém ČTK a ČRo.

Souhlas musí s nařízením vyslovit ještě členské státy. Už dříve ale avizovaly, že návrh podpoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek