Davis: Brexit bez dohody bude na stole do poslední minuty

25.10.2017
Euroskop, čtk

Odchod Británie z Evropské unie bez dohody o podmínkách brexitu je možnost, ale není to scénář, jemuž Londýn dává přednost. Řekl to dnes britský ministr pro brexit David Davis při slyšení v poslaneckém výboru pro rozluku s EU. Podle něj existuje „nebezpečí, že Unie na poslední chvíli přijde s náhlými požadavky“, které by dohodu o podmínkách brexitu mohly ohrozit. Možnost nedohody by tak měla být na stole do poslední minuty, dodal ministr.

Odmítl také názor jednoho z poslanců, že vláda ohledně nedohody blafuje. Kabinet podle něj v určité chvíli zveřejní informace o svém záložním plánu pro tento případ.

Davis také řekl, že Británie podle právních expertů bude Unii muset platit po opuštění bloku asi rok. V krajním případě, pokud by se Londýn s Bruselem rozešel ve zlém a bez dohody, by podle Davise neplatila Británie nic. Ministr ale zdůraznil, že takový vývoj nepovažuje za pravděpodobný.

Davis: Obchodní dohoda s EU by mohla být do roka

Dohodu týkající se přechodného období, které má sloužit k tomu, aby se oba celky přizpůsobily novým pravidlům, očekává Davis v prvním čtvrtletí 2018. Na příštím, prosincovém summitu podle něj Unie nejspíš představí svůj pohled na tuto záležitost.

Ministr, kritizovaný za pomalý pokrok v brexitových rozhovorech, také řekl, že dohoda o budoucích obchodních vztazích Británie a EU by mohla být dojednána už v příštích 12 měsících. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier naproti tomu v úterý uvedl, že to bude trvat mnohem déle. Na dotaz, zda je pravda, že Británie může tuto dohodu podepsat až po brexitu, Davis řekl, že ano, ale že to může to být „nanosekundu“ poté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek