Členské státy EU odložily hlasování o zákazu glyfosátu

26.10.2017
Euroskop, čtk

Expertní skupina složená ze zástupců členských zemí EU ve středu odložila rozhodnutí o prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát, oznámila mluvčí Evropské komise Anca Paduraduová. Komise podle ní nyní situaci zváží s ohledem na trvající rozdílné postoje zemí a oznámí nové datum jednání skupiny.

„Komise chce najít řešení, které bude mít co nejširší podporu a zajistí co nejvyšší úroveň ochrany lidského zdraví i životního prostředí, založené na vědeckých datech,“ podotkla mluvčí. Experti členských států se už v tomto měsíci jednou neshodli. Bez obnovy by licence skončila na konci letošního roku. Komise původně navrhovala desetiletou obnovu licence, podle agentur nyní období zkrátila na pět až sedm let.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný. Látka je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto.

Europoslanci už v úterý ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci, ve které požadují úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek