Europoslanci vyzvali k vyšetření případů sexuálního obtěžování

26.10.2017
Euroskop, čtk

Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se začala po světě šířit v souvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasáhla i Evropský parlament. Obvinění z obtěžování či dokonce znásilnění vzneslo v uplynulých dnech prostřednictvím médií několik zaměstnankyň instituce. Poslanci dnes proto na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili rezoluci, ve které ostře odsoudili takové obtěžování a vyzvali, aby případy, které se staly na půdě europarlamentu, důkladně vyšetřili nezávislí odborníci.

Více než hodinu debatovali ve středu poslankyně a několik málo poslanců o obviněních ze sexuálního obtěžování uvnitř Evropského parlamentu. Několik z nich mělo na svých stolcích transparent s heslem #metoo (#játaké), kterým v posledních týdnech ženy na twitteru doprovázely své líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění.

Několik poslankyň a zaměstnankyň Evropského parlamentu napsalo dokonce dopis předsedovi Antoniovi Tajanimu. „I my jsme se staly oběťmi či svědky zneužívání, sexistických komentářů a chování, sexuálního obtěžování na tomto pracovišti, které spáchali poslanci či jeho zaměstnanci,“ uvedly v textu.

Obětí obtěžování se stala i česká eurokomisařka

Tajani v pondělí při zahájení plenárního zasedání parlamentu ve Štrasburku slíbil tvrdý postih sexuálního obtěžování. Nezávislé externí vyšetřování ale tehdy označil za nepotřebné. V parlamentu už od roku 2014 existuje pracovní skupina, na kterou se oběti mohou obrátit, zdůvodnil své přesvědčení.

Server Politico shromáždil v posledních dnech více než 30 svědectví žen i mužů, kteří tvrdí, že se stali v parlamentu oběťmi znásilnění či sexuálního obtěžování. Také česká eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová před časem uvedla, že v mládí se stala obětí sexuálního obtěžování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek