Britský parlament projedná zákon o brexitu v polovině listopadu

26.10.2017
Euroskop, čtk

Britský parlament bude o zákonu k takzvanému brexitu debatovat 14. a 15. listopadu. Očekává se obtížný schvalovací proces, který otestuje autoritu premiérky Theresy Mayové, poznamenala dnes agentura Reuters. Klíčový zákon se má stát základem právní odluky Británie od Evropské unie.

Očekávalo se, že zákon bude v parlamentu ve druhé fázi projednán tento týden, v prvních dvou čteních byl schválen v září. Vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová ale před týdnem oznámila, že další projednání návrhu se zpozdí. Dnes uvedla, že se debata uskuteční první dva dny z celkem osmidenní listopadové schůze dolní komory parlamentu.

Vláda odklady zdůvodňuje množstvím pozměňovacích návrhů, kterých bylo podle dnešního vyjádření mluvčí ministra pro brexit podáno téměř 400.

Poslancům se nelíbí příliš pravomocí pro vládu

Zákon čelí široké kritice od zákonodárců ze všech politických stran, včetně premiérčiných konzervativců. Návrh totiž podle některých dává vládě příliš široké pravomoci měnit zákony a určovat podmínky brexitu bez ohledu na parlament. Některé změny navržené poslanci mají v Dolní sněmovně podporu napříč stranami, včetně konzervativců, a mohly by tak být přijaty kabinetu navzdory.

Zákon, který je základem vládní strategie pro brexit, má stanovit, jaké zákony přijaté v souladu s normami EU zůstanou v britském právu zachovány, a jaké naopak budou vypuštěny. V platnost vstoupí dnem odchodu Británie z evropského bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek