EK vyšetřuje britský daňový systém pro nadnárodní podniky

27.10.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise se rozhodla zahájit vyšetřování britského daňového systému pro nadnárodní podniky. Vyšetřování má zjistit, zda vynětí některých transakcí nadnárodních podniků z pravidel pro boj s daňovými úniky není v rozporu s pravidly Evropské unie pro státní pomoc. „Přezkoumáme, zda tento systém umožňuje nadnárodním podnikům platit v Británii nižší daně v rozporu s pravidly EU o státní pomoci,“ uvedla Komise ve čtvrteční zprávě.

Základním cílem britských pravidel pro boj s daňovými úniky je zabránit britským firmám vyhýbat se placení daní v Británii prostřednictvím dceřiných podniků v zemích s nízkými daňovým zatížením. Od roku 2013 jsou však z těchto pravidel vyňaty některé finanční příjmy nadnárodních podniků působících v Británii, například úroky z poskytnutých půjček. Právě finanční příjmy jsou přitom podle Evropské komise často využívány jako prostředek k přesouvání zisků nadnárodních společností.

„Všechny firmy musí platit svůj spravedlivý podíl na daních,“ uvedla ve čtvrtek evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Pravidla týkající se daňových úniků nesmějí jít proti svému účelu a zacházet s některými podniky lépe než s jinými,“ dodala.

Mluvčí Komise Alexander Winterstein nechtěl spekulovat o výši částky, kterou by po případném rozhodnutí komise měly britské úřady začít od firem vymáhat zpět. „Na to je skutečně příliš brzy,“ řekl novinářům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek