Parlament EU udělil Sacharovovu cenu venezuelské opozici

27.10.2017
Euroskop, čtk

Letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení získali demokratická opozice a političtí vězni ve Venezuele. Na plenární schůzi Evropského parlamentu ve Štrasburku to ve čtvrtek oficiálně oznámil jeho předseda Antonio Tajani. Kromě venezuelské opozice byli letos mezi finalisty také guatemalská bojovnice za lidská práva Aura Lolita Chávezová a vězněný švédsko-eritrejský novinář a spisovatel Dawit Isaak.

„Nemůžeme zavírat oči před pošlapáváním demokracie a základních lidských svobod,“ uvedl předseda parlamentu Tajani. Venezuelské Národní shromáždění ovládané opozicí, které režim prezidenta Nicoláse Madura zbavil zákonodárné moci ve prospěch takzvaného Ústavodárného shromáždění kontrolovaného vládní stranou, je podle Tajaniho „jediným demokraticky zvoleným parlamentem“ ve Venezuele. Režim v jihoamerické zemi označil za „totalitní“ a hospodářskou situaci za „humanitární krizi“.

Proti výběru vítěze se během Tajaniho řeči ozval protest z řad krajně levicových poslanců, předseda Evropského parlamentu ale vyzval, aby poslanci respektovali rozhodnutí většiny.

Sacharovovu cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou ve výši 50.000 eur (asi 1,3 milionu Kč). Zástupci venezuelské opozice by si měli Sacharovovu cenu převzít při slavnostní ceremonii ve Štrasburku, která se uskuteční 13. prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek