Tusk: Po hlasování katalánského parlamentu se pro EU nic nemění

27.10.2017
Euroskop, čtk

Pro Evropskou unii se po dnešním hlasování katalánského parlamentu o nezávislosti nic nemění a jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko. Na twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Jde o první reakci z horních pater EU na dnešní krok regionálního parlamentu, který schválil rezoluci o katalánské nezávislosti.

„Doufám, že španělská vláda dá přednost síle argumentu před argumentem síly,“ doplnil na twitteru šéf summitů EU jen krátce před tím, než v Madridu španělský Senát rozhodl o dočasném omezení katalánské autonomie. O zavádění konkrétních opatřeních vůči Katalánsku bude v příštích hodinách a dnech rozhodovat španělská vláda. Ta má zasednout už dnes večer.

Představitelé Evropské unie se v minulých dnech a týdnech k dění ve Španělsku vyjadřovali jen neradi a zdrženlivě. Opakovaně ale upozorňují na potřebu udržení vlády práva a zdůrazňují, že Madrid má právo na své straně. Katalánští zastánci samostatnosti se přitom neúspěšně snažili zajistit si právě EU jako prostředníka v dialogu s madridskou vládou. Situací se příliš nezabývali ani šéfové států a vlád evropského bloku na svém posledním summitu minulý týden.

Katalánsko směřovalo k vyhlášení nezávislosti od počátku měsíce, kdy se navzdory odporu centrální vlády konalo v regionu referendum, v němž se většina hlasujících vyslovila pro odtržení od Španělska; hlasovat však přišlo jen 43 procent registrovaných voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek