Termín dalšího kola jednání o brexitu zatím není stanoven

31.10.2017
Euroskop, čtk

Evropští a britští vyjednavači pro brexit se zatím nedohodli na zahájení dalšího kola rozhovorů. Tým Michela Barniera, který vede diskuse za EU, poslal podle informací ČTK do Londýna určité návrhy a nyní čeká na odpověď britské strany. Je to přitom už deset dní, co k intenzivnímu pokračování diskusí vyzvali šéfové států a vlád 27 unijních zemí tak, aby bylo možné v prosinci na unijním summitu konstatovat dostatečný pokrok umožňující začít mluvit také o budoucnosti vzájemných vztahů.

„Datum zatím nemáme, ale potvrzení očekáváme brzy,“ uvedl včera bez dalších podrobností Daniel Ferrie, mluvčí Barnierova vyjednávacího týmu. Podle dostupných informací nabídla unijní strana Londýnu tři termíny dalších setkání; první z nich byl už minulý týden. Ani tento týden rozhovory pokračovat nebudou. Také britská strana se omezila na potvrzení, že další postup ještě není domluven.

Podle diplomatů Londýn míní, že stávající podoba rozhovorů nedává příliš velký smysl, neboť není dostatečně pružná. Obě strany totiž za pět dosavadních jednacích kol nedosáhly dohody ani v jedné z klíčových oblastí první fáze rozhovorů, tedy v otázce práv občanů EU v Británii po brexitu, situace na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem ani v klíčovém tématu vyrovnání britských finančních závazků.

Právě tato otázka je nejproblematičtější. Britská strana je totiž toho názoru, že ji lze vyřešit jen v kontextu jednání o budoucnosti vzájemných vztahů. To však stávající mandát Barnierovi neumožňuje a pokusy britských diplomatů změnit tento přístup ostatních zemí EU byly dosud neúspěšné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek