Brexit: Barnier očekává dohodu o dalších kolech rozhovorů

01.11.2017
Euroskop, čtk

Vyjednávací tým EU pro brexit navrhl Británii termíny dalších kol rozhovorů, jejichž program by měl být upřesněn v příštích dnech. Novinářům to v úterý sdělil hlavní vyjednávač EU pro brexit Michel Barnier.

„Jsme připraveni zrychlit jednání. Navrhli jsme tři termíny pro následná kola jednání. V průběhu hodin či dnů máme dohodnuto setkání s britskou delegací, na kterém si upřesníme termíny. Bude upřesněn program i obsah těchto jednání,“ uvedl Barnier po schůzce se státním tajemníkem (náměstkem) slovenského ministerstva zahraničí Ivanem Korčokem.

K intenzivnímu pokračování diskusí vyzvali před necelými dvěma týdny šéfové států a vlád 27 unijních zemí tak, aby bylo možné v prosinci na unijním summitu konstatovat dostatečný pokrok umožňující začít jednat také o budoucnosti vzájemných vztahů. Podle Barniera v jednáních je třeba dosáhnout pokroku, aby prosincový termín bylo možné stihnout. „Jako zástupci EU, Evropského parlamentu, Komise a dalších institucí chceme dosáhnout dohody s Británií,“ uvedl.

Podle Korčoka se proces vyjednávání s Británií dostává z hlediska časového průběhu do kritického období a k dosažení dohody zůstávají dny nebo jen několika týdnů, aby se ve stanoveném časovém rámci mohly uskutečnit rozhovory o přechodných obdobích a o nastavení budoucích vztahů mezi EU a Británií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek