V Madridu začnou soudní slyšení s odvolaným vedením Katalánska

02.11.2017
Euroskop, čtk

V Madridu se budou dnes konat historická soudní slyšení. Před vyšetřující soudce tam má předstoupit bývalé vedení Katalánska, které španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost této autonomní oblasti. Předvoláni jsou bývalí katalánští ministři, expremiér Carles Puigdemont a bývalé vedení katalánského parlamentu. Puigdemont a čtyři exministři, kteří jsou nyní v Belgii, už oznámili, že se k soudu nedostaví a své obvinění označili za politický proces. Nepřijdou-li k soudu, hrozí, že na ně bude vydán evropský zatykač. Katalánští separatisté vyzvali na poledne k demonstraci před sídlo katalánské vlády v Barceloně.

Bývalí členové katalánské vlády, kterou Madrid v pátek kvůli separatistickým snahám odvolal, se mají dostavit od 9:00 SEČ k výslechu před zvláštní soud, který má na starost mimořádně závažné trestné činy. Mezi ně patří i vzpoura, za kterou, není-li ozbrojená, hrozí až 25 let vězení.

Kvůli stejným činům je vyšetřována i bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová a pět bývalých členů vedení tohoto parlamentu, kteří se podle španělských médií hodlají dostavit všichni. Předvoláni jsou od 9:30 SEČ před vyšetřujícího soudce nejvyššího soudu, protože až na jednoho mají všichni stále poslaneckou imunitu.

Madrid sice v pátek katalánský parlament rozpustil, dvacítka poslanců ale vytvořila takzvané stálé zastoupení, které zastupuje parlament do jeho prosincových voleb.

Soud prozkoumá dokumenty, které mají odporovat španělské ústavě

Španělská prokuratura vznesla obvinění vůči sesazené katalánské vládě a bývalému vedení regionálního parlamentu v pondělí, jen dva dny poté, co Madrid poprvé v demokratické historii země převzal přímou správu nad autonomním regionem.

Obvinění se týká mimo jiné toho, že tito katalánští politici přispěli k přijetí několika dokumentů regionálním parlamentem, které odporují španělské ústavě.

Už v listopadu 2015 schválil katalánský parlament, ovládaný separatisty, rezoluci o odtržení od Španělska. Letos v září přijal zákony o referendu a o přechodu k samostatnosti a minulý pátek rezoluci o nezávislosti. Všechny tyto dokumenty už zneplatnil či zablokoval ústavní soud.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek