Španělský soud poslal do vazby 8 bývalých členů katalánské vlády

03.11.2017
Euroskop, čtk

Demonstrace po celém Katalánsku ve čtvrtek vyvolalo rozhodnutí španělského soudu, který poslal do vazby bývalého vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedm exministrů obviněných ze vzpoury. Soudkyně naproti tomu podle některých španělských médií nakonec nevydala očekávané rozhodnutí ve věci evropského zatykače na sesazeného premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři někdejší ministry, kteří se odmítli vrátit z Bruselu.

Všichni členové regionálního kabinetu, který Madrid minulý týden odvolal kvůli jeho snaze o prosazení nezávislosti Katalánska, jsou obviněni ze vzpoury, za což jim teoreticky hrozí až 30 let (až 25 let v případě neozbrojené vzpoury).

Nejasnosti panovaly okolo evropského zatykače na Puigdemonta a jeho čtyři společníky v Bruselu, o jehož vydání požádala prokuratura. Agentura EFE přinesla informaci, že soudkyně své rozhodnutí oznámí až v pátek. Puigdemontův právník Paul Bekaert ale prohlásil, že sám premiér již hovořil o tom, že zatykač byl vydaný, a že je připraven spolupracovat s belgickými úřady.

Katalánské odbory po uvěznění politiků oznámily, že příští týden svolají generální stávku. V Barceloně a v dalších velkých městech vyrazily na protest do ulic desetitisíce lidí, kteří požadovali propuštění „politických vězňů“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek