Rakousko vede iniciativu proti vstupu Turecka do EU

18.07.2005

Spolu se Slovenskem a Maďarskem zastává Rakousko názor, že by Turecko nemělo být přijato do Evrospské unie dříve než Chorvatsko a další balkánské země.

Ministři zahraničí členských zemí měli dnes na jednání otázku začlenění Chorvatska a Turecka do Evropské unie. Na celou věc panují mezi jednotlivými členy odlišné názory. Předsedající Velká Británie se ústy svého ministra zahraničí Strawa vyslovila k nalezení řešení, které by pozdrželo detailní vstupní rozhovory s Ankarou, které jsou naplánovány na říjen. Opatření by podle Strawa měla být přijata nejpozději v září.

Rakousko, Maďarsko a Slovensko se na celou věc dívají jinak. Všechny tři země trvají na tom, aby pokud vstupní rozhovory s Tureckem začnou v plánovaném termínu, potom by stejné rozhovory s Chorvatskem měly začít ve stejném čase. Hodlají zároveň blokovat zahájení rozhovorů s Tureckem, pokud se Chorvatsku nepodaří splnit podmínku danou unií k předvedení válečných zločinců před mezinárodní soudní tribunál. Tato podmínka v současné době blokuje celý chorvatský přístupový proces.

Rakousko navíc drží v ruce trumfy tím, že v lednu 2006 – tedy klíčovém období pro turecké ambice – převezme na šest měsíců předsednictví EU. Neochotu Rakouska přijmou Turecko do unie vyjádřil v rozhovoru pro FT Europe i rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser. „Země jako Chorvatsko a další balkánské země mají právo vstoupit do EU dříve než Turecko,“uvedl. Podle něj má Rakousko zájem na ekonomické a sociální stabilizaci Turecka, nemůže ovšem uvažovat o jeho plném členství.

Sdílet tento příspěvek