Ministři EU budou jednat o problematice daňových rájů

06.11.2017
Euroskop, čtk

Ministři financí členských zemí Evropské unie budou v úterý diskutovat o vytvoření černé listiny daňových rájů. Uvedli to dnes podle agentury Reuters nejmenovaní představitelé EU.

Problematika daňových rájů byla na pořad úterního jednání zařazena poté, co Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) o víkendu zveřejnilo novou rozsáhlou databázi uniklých finančních dokumentů, které ukazují, jak vlivní a bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.

Členské země EU plánovaly dosažení dohody o vytvoření černé listiny do konce letošního roku, víkendové odhalení však vedlo k uspíšení diskuze, uvedli představitelé EU. Upozornili nicméně, že žádné konečné rozhodnutí se v úterý neočekává. Země na seznamu by se mohly stát terčem sankcí, pokud by s EU odmítaly spolupracovat. Zatím však nejsou známy podrobnosti o tom, jak by takovéto sankce mohly vypadat, píše agentura Reuters.

Některé členské země EU jsou k černé listině daňových rájů skeptické a samy čelí obvinění z nekalé daňové konkurence. Za účelem překonání odporu ze strany těchto zemí by se navrhovaná černá listina měla týkat pouze států mimo EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek