Ministři financí EU projednají DPH u elektronického obchodování

07.11.2017
Euroskop, čtk

Shodu na změnách daně z přidané hodnoty u elektronického obchodování dnes budou hledat ministři financí zemí Evropské unie. Diskutovat ale mají také o evropském systému finančního dohledu a mimořádně – v souvislosti s nynějším odhalením Paradise Papers ohledně daňových rájů – rovněž o boji s daňovými úniky.

Je velmi pravděpodobné, že se ministři kvůli tomu dohodnou urychlit práce na černé listině těch zemí, které v daňových otázkách s EU nespolupracují dostatečným způsobem.

Členské státy unie návrh Evropské komise na změnu pravidel DPH u elektronického obchodování v zásadě podporují. Měl by vyjasnit a zjednodušit daňová pravidla pro firmy jako je třeba Amazon nebo eBay. Návrh předpokládá pro firmy jedno kontaktní místo pro platbu daně, tedy výrazně nižší administrativní náklady. Platformy také mají být odpovědné za platbu DPH u prodejů na dálku, které jen zprostředkují.

Podle návrhu má být DPH z elektronického prodeje placena v zemi zákazníka, což má zajistit spravedlivější rozdělení daňových příjmů mezi členské státy unie. Dosud totiž z daní na internetu podnikajících firem těží především země jako Irsko, kde má řada podobných společností v EU své hlavní sídlo. Výjimku či jednodušší pravidla by měly mít firmy s malým objemem přeshraničního prodeje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek