V Bruselu se opět sejdou britští a unijní vyjednavači pro brexit

09.11.2017
Euroskop, čtk

V Bruselu se dnes opět sejdou vyjednavači Británie a EU k dalšímu kolu jednání o podobě brexitu, tedy odchodu Británie z bloku. Evropská unie v říjnu na summitu rozhodla, že dosavadní pokrok v jednáních o podmínkách vystoupení nebyl dostatečný k tomu, aby mohly začít rozhovory o budoucí podobě vzájemných vztahů.

Podle diplomatů unijní vyjednavač Michel Barnier dál čeká především na britské návrhy týkající se finančního vyrovnání. Londýn dal najevo, že hodlá své finanční závazky plynoucí ze členství dodržet.

Otazníky ale dál panují například kolem dlouhodobých závazků přesahujících rok 2020, například společných záruk za nejrůznější půjčky.

U konce ale ještě nejsou vyjednávání o široké oblasti týkající se ochrany práv občanů zemí unie v Británii po brexitu, ani rozhovory o budoucím uspořádání mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Na říjnovém summitu ostatních 27 unijních zemí vyzvalo k rychlému tempu rozhovorů v této první fázi tak, aby prezidenti a premiéři mohli v prosinci konstatovat dostatečný pokrok.

Otazník na prosincovým summitem

Dnes zahajované kolo jednaní je ale od summitu teprve první schůzkou vyjednavačů, a diplomaté tak už nyní nevylučují, že ani prosincový summit nemusí rozhovory posunout do pro Brity důležité druhé fáze.

Státy začínají zdůrazňovat, že otevření rozhovorů o budoucnosti nemusí být po prosinci automatickou věcí.

V říjnu také sedmadvacítka rozhodla zahájit vnitřní přípravné diskuse o tom, co vlastně od této druhé fáze chce. V prosinci na summitu by na základě těchto konzultací měli premiéři a prezidenti v případě potřeby zadat Evropské komisi vypracování konkrétního mandátu pro unijního vyjednavače Michela Barniera.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek