Země EU se opět neshodly na prodloužení licence glyfosátu

10.11.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie se ve čtvrtek opět neshodly na prodloužení licence herbicidu glyfosát. Vyplývá to z diplomatických informací ČTK a Českého rozhlasu. Další jednání o kontroverzní otázce by se mohlo uskutečnit ještě do konce listopadu. Půjde zřejmě o poslední příležitost k prodloužení licence, protože ta stávající vyprší v polovině prosince.

Pro návrh Evropské komise na pětileté prodloužení bylo při čtvrtečním hlasování 14 zemí včetně České republiky, což ale nestačilo. Devět zemí bylo na jednání expertní skupiny proti a pět se zdrželo. Před dvěma týdny na předcházejícím jednání se přitom o věci ani nehlasovalo. Komise původně navrhovala desetileté prodloužení licence.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein potvrdil, že potřebnou kvalifikovanou většinu návrh Komise nezískal, a že dalším krokem tak bude jednání takzvaného odvolacího výboru. V něm za předsednictví Evropské komise jednají členské státy. Zatím není přesně stanoveno, na jaké úrovni se bude jednat, domluveno není ani datum. Schůzka by se ale měla uskutečnit před 22. listopadem.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek