Szydlová: Polsko patří do EU, integrace nesmí Unii rozštěpit

10.11.2017
Euroskop, čtk

Polsko patří do Evropské unie a jeho osud je spojen s osudem Evropy v dobrém i ve zlém, řekla ve čtvrtek polská premiérka Beata Szydlová v projevu v Institutu pro mezinárodní vztahy ve Varšavě. Dodala, že směřování k hlubší integraci nesmí vést k vyloučení těch, kteří se chtějí přidat později. Zdůraznila také význam regionální spolupráce, například v rámci visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko).

Szydlová se vyslovila pro větší roli národních parlamentů v unijním legislativním procesu a proti jednotným evropským kandidátkám pro volby do Evropského parlamentu, které v září navrhl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle předsedkyně polské vlády by jednotné kandidátky nevyřešily demokratický deficit v unijních strukturách.

Varšava usiluje o Evropu fungující na principu „rovný mezi rovnými, svobodný mezi svobodnými“, řekla Szydlová. Při debatě o budoucnosti EU je podle ní třeba usilovat o konsenzus a vyvarovat se vytváření „úzkých skupin“, což by vedlo k rozštěpení Unie, uvedla předsedkyně polské vlády.

Szydlová se dotkla také bezpečnostních otázek. Unie by podle ní měla být schopna efektivně reagovat na krize ve svém okolí. Jiné bezpečnostní ukotvení než v rámci Severoatlantické aliance ale Varšava nevidí.

Polsko euro přijme, pokud to zajistí rychlejší růst

Polská premiérka také zdůraznila, že ačkoli její země není součástí skupiny států platících eurem, není jí osud eurozóny lhostejný, protože úzce souvisí s polskou prosperitou. Polsko je odhodláno přijmout euro, ale v současnosti je podle Szydlové příliš mnoho otázek, než aby k tomu země přistoupila. „Polsko musí mít jistotu, že přijetí eura přinese rychlejší ekonomický růst,“ poznamenala Szydlová.

Mezi Varšavou a Bruselem nyní panuje roztržka ohledně změn v polském soudnictví, které podle EU narušují nezávislost polské justice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek