Davis: Londýn zatím nenavrhne výši vyrovnání s EU

13.11.2017
Euroskop, čtk

Podle britského ministra pro brexit Davida Davise EU nepodmiňuje pokrok v jednáních o brexitu návrhem vyčíslení finančních závazků vůči EU ze strany Londýna. Davis v rozhovoru se zpravodajskou televizí Sky News řekl, že EU souhlasila s postojem Londýna, že v nynější první fázi brexitových rozhovorů ještě nepředloží svou představu o finančním vyrovnání.

Británie podle Davise souhlasí s unijní představou posloupnosti rozhovorů. Vyjednávačům EU ale zástupci Londýna řekli, že před jejich vstupem do další fáze, v níž se má jednat například o nové obchodní dohodě, Británie nepředloží žádnou sumu. „My jsme řekli: Dobrá, budeme postupovat v tomto pořadí, ale nepředstavujte si to tak, že na konci dostanete číslo nebo vzorec (finančního vyrovnání). Budeme směřovat k tomu procesu, ale nebudete mít číslo nebo vzorec dříve, než postoupíme do další fáze. Oni to akceptovali,“ řekl Davis.

Unijní vyjednávač Michel Barnier v pátek řekl, že britská strana by měla do dvou týdnů poskytnout dostatečná vyjasnění svých pozic, především v otázce vyrovnání svých finančních závazků. Je to prý potřeba k tomu, aby v polovině prosince mohl summit Evropské unie rozhodnout o posunu rozhovorů do jejich druhé fáze.

K brexitu a finančnímu vyrovnání se v nedělním rozhovoru na BBC vyjádřil také britský ministr životního prostředí Michael Gove. Neblokoval by prý případné rozhodnutí premiérky Theresy Mayové navýšit finanční nabídku EU v jednáních o odchodu země z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek