Státy EU dnes potvrdí, že chtějí více spolupracovat v obraně

13.11.2017
Euroskop, čtk

Většina států EU má zájem o trvalou spolupráci v obranné oblasti. Na dnešním jednání ministrů zahraničí a obrany by měly státy podepsat dopis oznamující, že se na takové součinnosti hodlají podílet. Fakticky by první projekty v rámci trvalé strukturované spolupráce unijních zemí (PESCO) měly být potvrzeny v polovině prosince na unijním summitu.

O posílení spolupráce v obraně se zasazovala především Francie, v jejíž představách by se mělo jednat o co nejpřínosnější projekty byť i menší skupiny zemí. Projekt PESCO ale podporuje i Německo, byť Berlín prosazuje naopak co nejširší zapojení států EU. Česká republika od počátku deklarovala zájem se do obranné spolupráce Unie zapojit.

Státy už v září oznámily, na čem přesně by se v rámci PESCO mohly podílet. Cílem je kromě jiného lepší koordinace a spolupráce v obranných investicích, rozvoji vojenských schopností a podobně. Přispět by to mělo například k nižšímu počtu typů výzbroje a vybavení, které nyní evropské armády používají. Strukturovaná spolupráce má také umožnit EU strategickou autonomii v případě potřeby k samostatnému postupu.

Země EU zdůrazňují, že unijní obranná spolupráce není namířena proti Severoatlantické alianci. V jejím rámci se evropské země včetně Česka zavázaly ke zvyšování obranných výdajů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek