Evropská komise konzultuje, jak vést boj proti dezinformacím

14.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise v pondělí zahájila veřejnou konzultaci ohledně šíření dezinformací na internetu. Buduje také expertní skupinu, v níž budou zastoupeni akademici, zástupci webových platforem, zpravodajských médií a občanské společnosti, kteří mají pomoci s vypracováním protiopatření. Ta mají být představena na jaře příštího roku, informovala Komise v tiskové zprávě.

„Žijeme v době, kdy jsme doslova zaplaveni informacemi, a to pravdivými i klamavými. Proto musíme dát občanům k dispozici nástroje, aby dokázali rozpoznat falešné zprávy a nakládat s informacemi, které získávají, a aby se celkově zvýšila důvěra na internetu,“ prohlásil první místopředseda Komise Frans Timmermans.

Zapojit se můžete i Vy zde: Veřejná konzultace o fake news

Místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip dodal, že je třeba „nalézt rovnováhu mezi svobodou projevu, pluralitou sdělovacích prostředků a právem občanů na přístup k různorodým a spolehlivým informacím“. „Do řešení této problematiky by se měly zapojit všechny zainteresované subjekty, mimo jiné online platformy a zpravodajská média,“ zdůraznil Ansip.

K problematice se mohou v rámci veřejné konzultace organizované Komisí vyjádřit občané, sociální média a zpravodajské organizace, tedy provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání, tištěná média, tiskové agentury, internetová média a subjekty ověřující faktickou správnost údajů. Zapojit se mohou i výzkumní pracovníci a státní orgány, a to až do poloviny února 2018.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek