Evropská komise: Studium v EU by neměly omezovat hranice

15.11.2017
Euroskop, čtk

Studium, věda a výzkum by do roku 2025 neměly být v Evropské unii omezovány hranicemi a studijní pobyty v jiné zemi Unie by měly být samozřejmostí. Před pátečním sociálním summitem EU ve švédském Göteborgu, kde budou šéfové států a vlád bloku hovořit také o vzdělávání, přiblížila Evropská komise novinářům svou představu, co pro rozvoj vzdělávání v EU udělat.

„Jedním z největších úspěchů Evropy bylo vybudování mostů po celém našem kontinentu a vytvoření oblasti volného pohybu pro pracovníky a občany. Existují však ještě překážky bránící mobilitě v oblasti vzdělávání,“ upozornil v úterý místopředseda Komise pro pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Mezi kroky, které ke vzniku „Evropského prostoru vzdělávání“ do roku 2025 Komise navrhuje, nechybí vytvoření evropského studentského průkazu, lepší vzájemné uznávání diplomů, silnější spolupráce při vzniku školních osnov či zlepšení jazykové výuky.

Komise připomněla též potřebu podpory celoživotního vzdělávání, ale třeba také učitelů.

Mezi nabídnuté záměry patří také vznik sítě evropských univerzit, aby špičkové evropské univerzity mohly bez problémů spolupracovat přes hranice, a podpora zřízení „školy evropské nadnárodní správy věcí veřejných“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek