Kiska v Evropském parlamentu: EU potřebuje silnější vedení

15.11.2017
Euroskop, čtk

Slabina současné Evropské unie spočívá v tom, že to příliš často vypadá, jako by antievropští populisté a extremisté poráželi tradiční politiky díky své bezmezné sebedůvěře a zápalu pro věc. V projevu před poslanci Evropského parlamentu (EP) to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska. „Potřebujeme silné vedení, více důvěry a oddanosti, když jednáme a mluvíme ve jménu EU,“ dodal. Byl to první proslov slovenského prezidenta na půdě EP od vstupu země do EU v roce 2004.

Unie podle Kisky není potápějící se loď, ani nepotřebuje radikální reformu způsobu fungování. „Ty nejpalčivější problémy mohou být vyřešeny tím, že dokončíme, co jsme před lety začali. Platí to pro eurozónu, Schengen nebo jednotný trh,“ uvedl Kiska. Evropská unie se podle něj potřebuje také přeměnit v mocnějšího globálního hráče a neměla by upustit od dalšího rozšiřování.

Kiska také poznamenal, že ve světle „naprostého pesimismu“ posledních let je téměř nepatřičné mluvit o úspěchu. Pochybnosti ohledně schopnosti EU čelit krizím a překonat současné potíže jsou podle něj přehnané, ale neznamená to, že by nebyly nebezpečné.

Kiska varoval před hrozbou ruské propagandy

„Nejsem zde tedy proto, abych zlehčoval nebezpečí populismu, nacionalismu a extremismu, podporovaných nespokojeností v naší společnosti a prohlubovaných profesionálně řízenou propagandou,“ dodal prezident. Kiska také zdůraznil, že nechce podceňovat důsledky odchodu Británie z EU ani opravdové výzvy, které je třeba řešit, jako je měnová unie nebo ochrana hranic.

Kiska rovněž vyzval ke společnému postupu proti bezprostřední a nebezpečné hrozbě, kterou je podle něj ruská propaganda a informační válka. „Propaganda má skutečné dopady na naše každodenní životy, utváří náladu v EU a ovlivňuje postoje občanů,“ řekl Kiska. Rusko je ve své snaze destabilizovat Evropu stále troufalejší a je připraveno využít za tímto účelem každé situace, uvedl slovenský prezident, který se na závěr svého projevu předneseného v angličtině dočkal ovací vestoje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek