ČR oficiálně předala předsednictví Rady Evropy Dánsku

16.11.2017
Euroskop, čtk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu ve Štrasburku oficiálně ukončil půlroční předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy a předal je Dánsku. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

Česko se během svého předsednictví zaměřilo hlavně na ochranu lidských práv osob patřících ke zranitelným či znevýhodněným skupinám, rovnost mužů a žen, posílení právního státu, podporu vzdělávání v oblasti lidských práv a jazykových dovedností. Soustředilo se také na podporu demokracie na místní a regionální úrovni a reforem ve veřejné správě.

Rada Evropy je mezinárodní organizace, která zajišťuje spolupráci členských států zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských i sociálních práv a svobod. Založena byla v roce 1949. Předsednictví Výboru ministrů, jednoho z vrcholných orgánů rady, rotuje mezi 47 členskými státy podle abecedy. Česko zastávalo předsednictví od 19. května 2017.

Ministerstvo uvedlo, že Česko během svého předsednictví podepsalo nebo přímo ratifikovalo pět mezinárodních úmluv Rady Evropy. K nejvýznamnějším předsednickým akcím pak podle něj patřila konference na téma závaznosti soudních rozhodnutí, která se uskutečnila za účasti generálního tajemníka Rady Evropy Thorbjörna Jaglanda a špiček evropské i národní justice v červnu v Brně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek