Británie ještě před summitem EU předloží nové finanční vyrovnání

20.11.2017
Euroskop, čtk

Británie chce ještě před prosincovým summitem Evropské unie předložit upravený návrh na vyrovnání svých finančních závazků vůči Bruselu. Včera to v rozhovoru s BBC prohlásil britský ministr financí Philip Hammond. Na pátečním neformálním summitu EU v jihošvédském Göteborgu varoval předseda Evropské rady Donald Tusk britskou premiérku Theresu Mayovou, že pokud do začátku prosince nenastane posun především v otázce finančního vyrovnání, nebude moci prosincová vrcholná schůzka lídrů unijních zemí výstupové rozhovory do druhé fáze posunout.

„Pokud jde o summit, naše návrhy předložíme Evropské unii včas,“ řekl Hammond. Na dotaz moderátora, zda se k podání nové nabídky krátí čas, Hammond souhlasil. „Summit je za tři týdny, takže ano,“ řekl.

Mayová se v pátek ve Švédsku na okraj neformálního summitu, který se věnoval sociálním tématům, sešla s Tuskem a některými předsedy členských vlád, aby s nimi debatovala o britských finančních závazcích.

Britský premiérka uvedla, že je v zájmu Británie posunout jednání k obchodním otázkám a k budoucímu partnerství. Zároveň v této souvislosti naznačila, že je ochotná navýšit původní nabídku na vypořádání, která činí 20 miliard eur. To je ale zhruba třetina ze sumy, kterou Brusel od Londýna požaduje, poznamenal Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek