Barnier: EU nabídne Londýnu rozsáhlou obchodní dohodu

21.11.2017
Euroskop, čtk

Hlavní vyjednávač Evropské unie pro brexit Michel Barnier včera řekl, že unie je připravena Londýnu nabídnout „nanejvýš ambiciózní“ dohodu o vzájemných obchodních vztazích v období po odchodu Británie z EU v roce 2019. Podmínkou však je, že Londýn bude respektovat podmínky rozvodu. EU je přitom připravena i na možnost, že Británie opustí EU bez dohody, zopakoval Barnier na konferenci o budoucnosti unie, kterou v Bruselu uspořádalo Centrum pro evropskou reformu (CER).

„Evropská unie bude připravena nabídnout nanejvýš ambiciózní přístup k dohodám o volném obchodu,“ ujistil Barnier. Zároveň ale zopakoval podmínku Bruselu, že jednání o obchodu mohou být zahájena až po domluvě o podmínkách rozluky.

V říjnu dospělo 27 hlav států a vlád zemí EU k závěru, že po pěti jednacích kolech zatím u tří základních témat první fáze brexitového vyjednávání není dostatečný pokrok.

Než s Londýnem začne hovořit o budoucí podobě vztahů, chce 27 zemí EU dosáhnout alespoň základních obrysů dohody o právech občanů EU v Británii po brexitu, o irských hranicích a o finančním vyrovnání. Právě tam je zřejmě zatím dohoda nejkomplikovanější.

Jednotný trh jako čtyři nedělitelné svobody

Bearnier včera rovněž zdůraznil, že pro EU není preferovaným scénářem brexit bez dohody, ale je na něj připravena. „Možnost nedohody se vyskytuje v britské veřejné debatě často, ale jenom ti, kteří nevědí, nebo nechtějí vědět, jaké jsou nynější přínosy členství v EU, říkají, že nedohoda by byla pozitivní volbou,“ prohlásil Barnier.

Odmítl rovněž představu, že by si EU mohla ze stávajícího jednotného trhu „vybrat třešinky“ a částečně v něm zůstat. „Jednotný trh je soubor čtyř nedělitelných svobod,“ připomněl Barnier základní svobody unijního trhu – volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu. Například britští poskytovatelé finančních služeb nebudou moci volně působit v EU, jako dosud, dal najevo Barnier.

Budoucí vztahy mezi EU a Británií by přitom podle něj neměly být omezeny pouze na otázky obchodu. „Měly by být založeny na našich společných hodnotách. Musíme spolupracovat na ochraně bezpečnosti našich občanů. Budeme muset spolupracovat,“ poznamenal Barnier.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek